Legkeresettebb alkotók
 • Mednyánszky László keresett alkotó
  Mednyánszky László
 • Vaszary János keresett alkotó
  Vaszary János
 • Vaszary János keresett alkotó
  Vaszary János
 • Mednyánszky László keresett alkotó
  Mednyánszky László
 • Spányik Kornél keresett alkotó
  Spányik Kornél
 • Vaszary János keresett alkotó
  Vaszary János
 • Mednyánszky László keresett alkotó
  Mednyánszky László
 • Mednyánszky László keresett alkotó
  Mednyánszky László
 • Vaszary János keresett alkotó
  Vaszary János
 • Mednyánszky László keresett alkotó
  Mednyánszky László

László Fülöp Elek Tanulmányok

 1. László Fülöp Elek - Öregasszony rokkával (előtanulmány a Mesemondó című alkotás főalakjához)
  1. A Mesemondó című festmény kiállítva és reprodukálva 1891-ben, az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat téli tárlatán, illetve a Vasárnapi Újság 1891. december 13-i számában, valamint 1913-as lipcsei Paál László kiállítás katalógusa

 2. László Fülöp Elek - Kislány
  1. "Munkácsy óta nem volt magyar művész, kinek nevét a világhír úgy szárnyára vette volna, mint László Fülöpét. Sőt, bízvást állíthatjuk: egész Európában, sőt talán az egész világon nincsen ma egyetlen festő sem, akit a sikernek olyan ragyogó aranytrónusára emelt volna a közízlés, mint az arcképfestő magyar mestert." - írta az angol arisztokrácia ünnepelt festőjéről Rózsa Miklós 1937-ben, halálának évében. Fülöp a Mintarajztanodától indulva jutott el az európai uralkodóházak majd valamennyi udvarába, s vált korának egyik legvirtuózabb és leghíresebb portréfestőjévé, akinek festményei ma a Tate Gallery és a Courtauld Institute of Art gyűjteményeiben is megtalálhatóak, és egyike annak a három magyar festőnek (Munkácsyval és Rippl-Rónaival együtt), akiknek művei a Musée d’Orsay-t gazdagítják. 2004-ben a londoni Christie’s is nagyszabású kiállítást rendezett Philip Alexius de László több mint kilencven festményéből. A tárlat címe önmagáért beszél: "A Brush with Grandeur". László Fülöp élete kész regény és csak sikereinek (magyar és nemzetközi aranyérmeinek, kitüntetéseinek, címeinek) összeírása megtöltene egy kisebb fajta tanulmányt. Későbbi feleségét, Lucy Guinesst, Írország leghíresebb bankárdinasztiájának leányát például 1893-ban ismerte meg Münchenben, de csak 1900-ban (Lucy apjának halála után) házasodhattak össze. László 1907-ben költözött Londonba, és hét évvel később kapta meg az angol állampolgárságot. Nem "csak" az angol arisztokráciáról, és Európa majd valamennyi uralkodójáról festett portrét, de négy amerikai elnökről és három pápáról is. E festmények sikerét illusztrálandó: XIII. Leó pápáról készült képéért megkapta a IX. Pius-rend lovagkeresztjét és a portré 1900-ban, Párizsban aranyérmet is nyert. Fülöp kiváló érzékkel kombinálta a már-már fényképszerű realizmust az eszményítés éppen divatos (századfordulós, majd art deco) eszköztárával. Portréi rendkívül dekoratívak, igen lendületesek, de mindazonáltal hűek a valósághoz is. Budapest, München és Párizs akadémiáin Fülöp minden megtanult, amit csak lehetett az akadémikus realizmus modoráról. Kiválóan példázza ezt 1896-os, helyes, fiatal parasztlányt ábrázoló zsánerportréja is. Ha érett portréit Whistler, Sargent, vagy Lenbach műveihez hasonlítjuk, akkor e vidéki idill kapcsán Vaszary vagy Csók korai, finom naturalista remekműveire asszociálhatunk. Azzal az árnyalatnyi különbségtétellel, hogy a későbbi nagyságok portréit oly vonzóvá tévő érzéki elegancia már e kislány természetes bája mögött is ott bujkál.

   REPRODUKÁLVA:
   - Derek Clifford: The Paintings of P. A. de Laszlo. London, 1969. 12. plate

   IRODALOM:
   - D. von Schleinitz: Ph. A. von László. Leipzig, 1913
   - A. L. Baldry: Hogyan fest arcképet László Fülöp. Budapest, 1936
   - Rózsa Miklós: László Fülöp. Pesti Napló, 1937. november 24.
   - Derek Clifford: The Paintings of P. A. de Laszlo. London, 1969
   HS

 3. László Fülöp Elek - Portrait of Pope Leo XIII
  1. In 1900 László travelled to Rome in early March to paint Pope Leo XIII, which won him international fame, and the Grand Gold Medal at the Paris International Exhibition that year.

    

 4. László Fülöp Elek - Wechselmann Ignác képmása
  1. Wechselmann Ignác (1828-1903) sokat foglalkoztatott építési vállalkozó volt, ő építette az Ybl Miklós tervezte épületeket is.
   Történelmi Képcsarnok, Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest